top of page
Recent news
Beter begrip van kankercel leidt tot effectievere therapie
Nieuws › Beter begrip van kankercel leidt tot effectievere therapie
Europese subsidie van ruim 1,8 miljoen euro voor onderzoek naar verbeteren kankertherapie
MAASTRICHT, 16 januari 2014
Prof. dr. Marc Vooijs van Maastricht UMC+ heeft een prestigieuze Europese subsidie van het ERC (European Research Council) van ruim 1,8 miljoen euro ontvangen voor onderzoek naar het effectiever maken van therapie bij kanker. Deze zogeheten ERC Consolidator Grant zal worden gebruikt om een beter inzicht te krijgen in de rol van zuurstofarme cellen die vaak aanwezig zijn in een tumor. "We kunnen die nieuwe kennis vervolgens gebruiken om medicijnen te ontwikkelen en bestaande therapieën effectiever te maken door een combinatie van biologie en chemie," zegt prof. dr Vooijs, hoogleraar van de afdeling Radiotherapie.
De zogeheten ERC grants zijn persoonsgebonden subsidies voor startende (ERC-Starting) of gevestigde (ERC-Consolidator of Advanced) onderzoekers waarmee baanbrekende ideeën met hoog risico uitgevoerd kunnen worden om nieuwe wegen in hun eigen of een ander wetenschapsgebied in te slaan. Vooijs had al eerder een ERC starting grant en een ERC proof of concept grant ontvangen voor zijn onderzoek in 2008 en in 2012.
Onderzoek
Het is bekend dat de aanwezigheid van zuurstofarme tumorcellen (zogenoemde hypoxische cellen) bij kankerpatiënten leidt tot een slechte prognose. Deze cellen hebben bijvoorbeeld een grotere neiging tot uitzaaiingen. Dat lage zuurstofgehalte zorgt er tevens voor dat radio- en chemotherapie veel minder effectief zijn. In sommige typen longkanker is de tumor zelfs resistent. De achterliggende oorzaken hiervan zijn nog niet helemaal opgehelderd. De subsidie is er voor bedoeld om een beter begrip te krijgen van de rol die zuurstofarme cellen spelen bij de ontwikkeling van kanker en bij het toepassen van therapieën .
Beter begrip
"Veel nieuwe kankertherapieën werken slechts tijdelijk," zegt Vooijs. "De kans op teruggroei is vaak groot. Je kunt je daarom beter afvragen of de aangrijppunten van die therapieën dan wel goed zijn. Door een beter inzicht te krijgen in de diepere oorzaak van het probleem kun je ook veel gerichter medicijnen ontwikkelen." De Maastrichtse onderzoekers gaan daarom in diermodellen enkel de zuurstofarme cellen in een tumor van een moleculair 'vlaggetje' voorzien. Zo kan onder andere inzichtelijk worden gemaakt hoe die cellen zich in de loop van de tijd gedragen en wat voor effect radiotherapie er op heeft.
Ontwikkeling
In een vervolgonderzoek zal vervolgens naar manieren worden gezocht om specifiek de zuurstofarme cellen te doden en zodoende bestaande therapieën effectiever te maken. "Wanneer deze cellen met een medicijn bestreden kunnen worden en afsterven is de verwachting dat de bestaande therapieën namelijk veel effectiever zullen zijn," zegt Vooijs. Het project waarvoor de Europese subsidie is verleend zal vijf jaar gaan duren.
bottom of page